Učení se programování často evokuje stejně vzrušující pocit, jako kdysi dávno objevování nových zemí a kontinentů, nebo dnešní průzkum nových planet ve vesmíru. Zatímco ale vesmírný výzkum je úzká specializace jen pro málo odborníků, vstup do světa programování je klíčem k odemykání nekonečných možností pro všechny z nás a přináší s sebou nejen schopnost vytvářet software, ale také nový způsob myšlení a přístup k řešení problémů. Bez ohledu na to, zda jste se dosud světa kódu vůbec nedotkli, nebo jste už začátečníkem, který stojí na prahu velkého dobrodružství, tento článek vám představí důvody, proč by vás programování mohlo zaujmout a jakým nástrahám se na této cestě vyvarovat.
 

Nováčci ve světě IT čelí několika pastem, které mohou jejich vstup do odvětví ztížit. Nedostatek zamyšlení se nad tím, co, proč a jak děláme, v kombinaci s častým zanedbáním základů a překotným skokem ke složitým konceptům mohou vést k zmatení a frustraci. Programování ale vyžaduje trpělivost a čas. Mnoho lidí se rychle vzdává, pokud nepochopí vše okamžitě, místo aby si dali čas na učení a brali chyby jako zcela přirozenou součást procesu učení. Možná i v důsledku předchozích negativních zkušeností z doby školních let se hodně lidí bojí dělat chyby a tím brání rozvoji svých dovedností. Podívejme se na typické chyby při studiu programování a jak je překonat, abyste mohli vstoupit do tohoto fascinujícího světa s nadšením, a abyste si touhu po objevování udrželi i po mnoha letech.
 

1. Stanovte si cíle

Předtím, než začnete studovat programování, si stanovte jasné cíle. Už Michelangelo věřil, že “největší nebezpečí pro většinu z nás nespočívá v tom, že si stanovíme příliš vysoký cíl a nedosáhneme ho, ale v tom, že si stanovíme příliš nízký cíl a dosáhneme ho.” Chcete být webovým, nebo mobilním vývojářem, data scientistou nebo se specializovat na umělou inteligenci? Nebo si chcete rozšířit obzory, orientovat se v IT světě a procvičovat si mozek? Zdá se vám, že v práci děláte hodně se opakujících úkonů a chcete se dozvědět co je a co není možné z toho automatizovat (a jak moc složité by to bylo)? Programování vám umožní získat lepší povědomí o tom, jak počítače a software fungují, o technologických trendech a kyberbezpečnosti. Zároveň vám může zvýšit vaši schopnost efektivně komunikovat a pracovat s technologicky orientovanými lidmi a organizacemi. Pro začátek si ujasněte, čeho chcete dosáhnout a podle toho si nastavte svůj učební plán.

 

 

2. Řešte problémy efektivněji

“Učení se programovat rozvíjí vaši mysl a pomáhá vám lépe přemýšlet, vytváří způsob uvažování o věcech, který je podle mého názoru užitečný ve všech oblastech”, vysvětluje Bill Gates. Programování je často srovnáváno s řešením skládaček nebo hádanek a pomáhá vám efektivně řešit složité problémy systematickým způsobem. Abychom napsali efektivní kód, musíme přesně definovat postup, kterým počítač provede určitou úlohu. To vyžaduje logické uvažování, které se dá skvěle využít například při automatizaci opakujících se úkolů. Cílem je získat více času na kreativnější úkoly a zabránit chybám způsobeným lidskou nepozorností. V dnešní době jsou populární různá low-code řešení, která umožňují neprogramátorům vylepšovat pracovní procesy. Problém ale je, že mnoho lidí ani nenapadne, že by se něco dalo vylepšit, případně se k danému řešení neumí postavit a promyslet ho a pak jim ani sebelepší low-code nástroje nemohou pomoci. Jak je tedy vidět, schopnost logického uvažování lze uplatnit nejen při psaní kódu, ale i při řešení problémů v pracovním či osobním životě.

 

3. Rozvíjejte svou kariéru s dlouhodobou vizí

Učení programování může výrazně přispět k rozvoji vaší kariéry, a to i v případě, že nemáte v úmyslu stát se profesionálním programátorem. Tato dovednost je stále více ceněna v mnoha oborech a má dlouhodobý dopad na váš profesní růst. Schopnost efektivně řešit problémy a navrhovat procesní vylepšení jsou dovednosti, které mají vysokou hodnotu v řadě odvětví. Můžete být lékař, který vymýšlí software pro zlepšení diagnostiky, obchodník, který vytváří analytické nástroje pro lepší rozhodování, nebo markeťák, který automatizuje procesy vytváření digitálního obsahu. Hezky to shrnul Stephen Hawking: “Ať už chcete odhalit tajemství vesmíru, nebo se jen chcete věnovat kariéře v 21. století, základy počítačového programování jsou pro vás nezbytnou dovedností.” Investujte do svého rozvoje, staňte se součástí technologických inovací a třeba i (spolu)vytvářejte nové produkty, které mohou změnit svět.
 

4. Dejte svému učení řád

Výhodou programování je, že se můžete učit kdekoliv a kdykoliv, pokud máte přístup k počítači. To je na jednu stranu skvělé, ale na druhou stranu může jít o past. Kdykoliv často znamená, že skoro nikdy, protože vás nic nenutí. Studujte pravidelně! Pokud možno, vyhraďte si každý den nebo alespoň několik hodin týdně pro učení. Tvořte jednoduché projekty, řešte problémy a postupně zvyšujte úroveň obtížnosti. Učení programování je maraton, ne sprint, tudíž neočekávejte výsledky za pár dní. Někteří začínající programátoři se rychle vzdají, když narazí na obtíže. Jiní se pokouší skákat mezi různými jazyky a koncepty, což může vést k zmatku. Mnoho začátečníků se snaží příliš rychle přejít k složitým konceptům, aniž by si pevně upevnilo základy. To všechno vede k nedostatečnému porozumění a frustraci. Je důležité si pamatovat, že programování může být náročné, ale s vytrvalostí lze krok po kroku překonat většinu překážek.
 

 

5. Začněte s populárním jazykem

Začněte s populárním programovacím jazykem, jako je JavaScript nebo Python, které jsou vhodné pro začátečníky. Nejdříve se pověnujete základům - syntaxe jazyka, proměnné, operace, podmínky, smyčky a funkce. Tyto základy jsou nezbytné pro každého programátora, ať už se zajímáte o kteroukoliv IT oblast. A proč je důležité jestli je daný jazyk populární? Hojně používané jazyky budou mít jednoduše dohledatelné odpovědi na všechny problémy, se kterými se jako začátečník můžete potýkat, protože je už vyřešily desetitisíce lidí před vámi. U méně populárních jazyků vám to může trvat déle, případně dané zdroje nemusí být aktuální. Pro začátečníky je výhodné, aby měli k dispozici dostatek kvalitních zdrojů, které vás provedou základy programování. Zkusit základy programování si můžete například na jednom z našich workshopů či webinářů.

 

6. Nebuďte pasivní

Jak se naučit programovat? Tím, že budete programovat! Možná tato rada zní očividně, ale mnoho studentů programování spadne do pasti sestávající z nekonečné smyčky Youtube tutoriálů nebo čtení knih o programování, kdy získají falešný pocit, že tématu rozumí. Je to ale podobné, jako kdyby jste si mysleli, že se naučíte podávat, tím, že budete sledovat videa o tenisu, kde podává Roger Federer. Může vás to navést nebo inspirovat, ale až pak půjdete na kurt, tak stejně vůbec nebudete vědět, jak podávat. A stejně tak při učení programování, nespočívá klíč v úspěchu v pasivním konzumování informací. Klidně tutoriály sledujte jako doplněk ke studiu, ale nečekejte, že reálný pokrok přijde jinak, než když si sami budete lámat hlavu, psát a přepisovat.

 

7. AI - ano, ale…

Možná už jste začali programovat, prvních pár cvičení bylo jednoduchých, ale najednou nevíte jak dále. Co teď? Jasný, zeptám se ChatGPT a mám to! Pojďme se podívat na to, jak přílišná závislost na kopírování kódu (ať už skrze nejnovější AI nástroje nebo klasicky ze Stack Overflow či Google) místo pokusu o samostatné porozumění a experimentování může zamezovat vašemu růstu. Mnoho začátečníků se při řešení problémů, se kterými si neví rady, začne spoléhat na metodu kopírovat-vložit různě dlouhé kusy kódu do svých projektů, aniž by daný kód sami chápali. K AI nástrojům klidně můžete přistupovat jako k mentorům (pokud akceptujete, že vás občas mohou svést na scestí mylně podanou informací). Nicméně přílišné spoléhání se na AI nástroje je podobné, jako kdybyste chtěli naučit zpívat tím, že něco zazpíváte, pak zbytek písničky zazpívá Taylor Swift a vy to nějak namixujete. Znamená to, že díky tomu umíte zpívat jako Taylor? Ekvivalentně vás AI nástroje mohou navést ke správnému řešení, ale vy sami pak musíte minimálně metodou zpětného inženýrství pochopit co a proč se v daném kusu kódu děje.

 

 

8. Staňte se součástí komunity

Programování vás zapojí do rozsáhlého globálního společenství vývojářů, kde můžete sdílet znalosti a učit se od ostatních. A vůbec nevadí, že jste třeba zapřísáhlý introvert, protože mnoho komunit a diskuzních fór funguje čistě online. Existuje také mnoho fyzických či online akcí, workshopů a konferencí pro programátory, kde se můžete nejen učit, ale i poznat stejně naladěné lidi. V rámci komunity okolo Coding Bootcamp Praha jsme si uvědomili, že komunita může sloužit i k něčemu jinému než sdílení zkušeností, a to sice k vytváření vzorů pro ostatní. Často na začátku programátorské cesty se průzkumník setká s tzn. “imposter syndrome”, aneb tím, že má pocit, že si jen nalhává, že by do IT vůbec kdy mohl patřit. Když ale vidíte stejné lidi - kteří ještě před pár měsíci či lety, dělali úplně jinou práci a nyní jsou buď programátory či působí v jiných IT rolích - tak je daleko jednodušší věřit tomu, že na konci tunelu je i světlo!

 

Začít programovat může být vzrušující dobrodružství, které vám otevře mnoho nových duševních i kariérních obzorů. Nezáleží na tom, zda chcete stát profesionálním programátorem nebo prostě zlepšit své dovednosti, programování může být prospěšné pro všechny, kteří si chtějí cvičit svůj mozek a objevovat možnosti digitálního světa k řešení každodenních problémů. Pokud jste na začátku této cesty, stanovte si realistické cíle, učte se pravidelně a aktivně experimentujte. Důležité je ale také neočekávat zázraky přes noc, být trpělivý a připraven na to, že jen s úsilím a odhodláním je možné dosáhnout úspěchu. A co je vůbec nejlepší rada na závěr? Nečekejte a začněte! Aneb jak řekl Mark Twain, “tajemství toho, jak se posunout dopředu, je začít”!