Měli jste někdy chuť vytvořit vlastní webovou stránku nebo vytvořit aplikaci? Nebo jste viděli pěknou webovou stránku či appku a řekli si: "Zajímalo by mě, jak to udělali?" Pokud ano, pak by vývoj webových stránek mohl být ta správná kariérní volba pro vás! Koneckonců, vývojáři webových stránek jsou zodpovědní za mnoho různých úkolů, od kódování a programování až po testování a odstraňování chyb. Takže co přesně je vývoj webových stránek? A co je potřeba, aby se člověk stall vývojářem webových stránek? Pojďme se na to podívat.


Co je webařina?

Webařina, tedy vývoj webových stránek, je proces tvorby webových stránek a aplikací. Tento proces zahrnuje mnoho různých aktivit: Aby mohl někdo vytvořit webové stránky nebo aplikaci, musí někdo nejprve přijít s nápadem nebo koncepcí. Tím “někým” může být klient, vlastník produktu nebo kdokoli jiný, kdo se na projektu podílí. Jako vývojář často spolupracujete s klienty nebo interními zákazníky ve firmě, abyste pochopili jejich potřeby a požadavky a následně vytvořili plán, jak tyto potřeby naplnit pomocí webové aplikace. Jakmile máte promyšlenou koncepci, musí někdo navrhnout uživatelské rozhraní a uživatelské prostředí, což je obvykle práce UX designéra. Po vytvoření wireframu nastává fáze skutečného programování webových stránek. A nakonec je třeba také své dílo otestovat, aby se tvůrce ujistil, že všechno dobře funguje a splňuje potřeby uživatelů. Mnoho prací na vývoji webových stránek zahrnuje také pomoc s údržbou webových stránek opravou chyb nebo přidáváním nových funkcí, pokud je to potřeba. 


Různé kariéry v oblasti vývoje webových stránek

Vývoj webových stránek je rozsáhlý obor s mnoha možnostmi kariéry. Díky neustále rostoucímu významu přítomnosti firem v onlinovém světe a také díky digitální transformaci se vývoj webových stránek stal nedílnou součástí světa podnikání. Mezi oblíbené kariérní možnosti v oblasti vývoje webových stránek patří front-end vývojář, back-end vývojář, full-stack vývojář, webový designér, UI/UX designér a správce webového obsahu. Front-end vývojáři se zaměřují na tvorbu vizuálních aspektů webových stránek, jako je rozvržení, design a uživatelské prostředí, a to pomocí jazyků, jako jsou HTML, CSS a JavaScript. Vývojáři back-endu se zabývají programováním na straně serveru, správou databází a nasazením na serveru pomocí jazyků, jako jsou PHP, Python a Java. Full-stack vývojáři mají dovednosti a znalosti v oblasti front-end i back-end vývoje a jsou zodpovědní za vytváření kompletních webových aplikací. Weboví designéři se zaměřují na vytváření vizuálně přitažlivých návrhů a UI/UX designéři se zaměřují na vytváření prostředí, které je uživatelsky přívětivé. Správci webového obsahu naopak spravují a udržují obsah webových stránek. Vzhledem k rostoucí poptávce po webových aplikacích může být proto kariéra v oblasti vývoje webových aplikací vynikající volbou pro zájemce o technologie a design.


Kde všude se můžete zaměstnat? 

Weboví vývojáři mohou pracovat pro širokou škálu společností, protože prakticky každá firma nebo organizace dnes potřebuje online přítomnost. Weboví vývojáři mají možnost pracovat pro nejrůznější společnosti z různých odvětví – od startupů až po velké korporace. Patří zde například softwarové společnosti, další technologické a korporátní firmy, finanční instituce, zdravotnické organizace, e-shopy, mediální agentury, retail, nevládní organizace a mnoho dalších – podívejte se na společnosti, které aktivně přijímají nové webové vývojáře. 

Co se týče typu zaměstnání, vývojáři webových stránek mohou pracovat jako interní zaměstnanci firmy, což znamená, že jsou zaměstnáni přímo danou firmou, nebo mohou pracovat pro agenturu, která poskytuje služby vývoje webových stránek více klientům. Jiní weboví vývojáři mohou pracovat na volné noze, což jim umožňuje pracovat na různých projektech pro různé klienty. Možnosti jsou široké a typ společnosti, pro kterou se vývojář webových stránek rozhodne pracovat, závisí na jeho individuálních kariérních cílech, zájmech a odborných znalostech.


Další dovednosti, které budete potřebovat

Kromě programovacích znalostí musí mít webový vývojář několik dalších dovedností, aby byl ve své kariéře skutečně úspěšný. Jde především o těchto pět:

  1. Komunikace: Dobré komunikační dovednosti jsou pro webové vývojáře klíčové, aby mohli efektivně komunikovat s klienty, zúčastněnými stranami a členy týmu.
  2. Řešení problémů: Weboví vývojáři se pravidelně setkávají se složitými problémy, a proto musí mít dobré schopnosti řešit problémy, aby byli efektivní.
  3. Řízení času: Vývojáři webových stránek by měli být schopni efektivně hospodařit s časem, aby mohli projekty realizovat včas.
  4. Smysl pro detail: Vývoj webových stránek vyžaduje pozornost vůči detailům, aby bylo zajištěno, že každý aspekt webových stránek je funkční a uživatelsky přívětivý.
  5. Neustálé vzdělávání: Vývoj webových stránek je dynamický obor, který se neustále vyvíjí, a vývojáři webových stránek by měli být ochotni se učit nové technologie, nástroje a programovací jazyky, aby zůstali v oboru aktuální a relevantní.


Tvorba webových stránek je neustále se měnící obor, který vyžaduje znalosti různých programovacích jazyků a také komplexní pochopení fungování webových stránek. Poptávka po kvalifikovaných webových vývojářích neustále roste v různých odvětvích, což z něj dělá vynikající kariérní volbu pro ty, kteří hledají dynamický způsob, jak si vydělat peníze a zároveň využít svou kreativitu a technické dovednosti . Ať už hledáte zaměstnání na plný úvazek, nebo chcete být sami sobě šéfem jako nezávislý dodavatel – vývoj webových stránek nabízí něco pro každého! Jen nezapomeňte, že k úspěchu nestačí jen programátorské dovednosti; budete potřebovat také dobrou schopnost řešit problémy a dobré komunikační dovednosti.