Jan Šebesta, v současnosti zaměstnaný jako vývojář v České spořitelně říká: „čím více toho vím a umím, tím víc si uvědomuji, kolik toho ještě naopak nevím a neumím.“ Po krátkém studiu na vysoké škole se Jan vydal na třináct let do Itálie a Velké Británie. I přes rozmanité zkušenosti ho vášeň ke kódování přitáhla zpět do České republiky, kde v zimě 2023 absolvoval Coding Bootcamp Praha.

Jeho životní zkušenosti, silná vášeň pro kódování a účast v Bootcampu se staly pro Jana zásadními kroky. Pomohly mu získat práci v týmu Wealth Management, který se zaměřuje na dlouhodobé investiční produkty. Mezi jeho hlavní povinnosti patří řízení servisních operací pro aplikaci George, specializuje se na frontendový vývoj v jazycích TypeScript a JavaScript, pracuje na vývoji komponent a obsluhuje REST API, přičemž občas zabrousí i do backendu (Kotlin). Všechno výše zmíněné dokonale odpovídá jeho profilu a naplňuje to jeho touhu po učení.

 

Jak začala tvoje cesta k programování?
Vše začalo, když jsem byl přijat na Technickou univerzitu v Ostravě. Jak jsem se však již zmínil, tak krátce na to jsem se rozhodl vydat jinou cestou. Po téměř 13 letech v zahraničí jsem se rozhodl vrátit zpět do Čech a nastoupit do Coding Bootcamp Praha.


Jaká byla tvoje očekávání od prvního zaměstnání před dokončením Bootcampu? Pro jakou společnost jsi chtěl pracovat?
Mým hlavním cílem bylo získat pozici na juniorské úrovni, abych nastartoval svou kariéru. V té době jsem se soustředil na získávání cenných zkušeností a svůj postupný rozvoj a růst. 

 

„Neměl jsem konkrétní preference ohledně společnosti, rozhodujícím aspektem pro mě bylo jednoduše začít pracovat v oboru.“


Jaké byly tvoje zkušenosti s hledáním současného zaměstnání?
Měl jsem štěstí, protože jsem získal práci ještě před dokončením kurzu. Od té doby pracuji ve stejné společnosti.


Co bylo pro Tebe největší výzvou, když jsi začal pracovat jako webový vývojář?
Myslím, že největší výzvou pro mě bylo pochopení vnitřního fungování vývojového procesu - jak věci fungují, týmová dynamika a celkově pochopení pracovního postupu jednotlivých projektů.

 

Je něco, co Tě při práci webového vývojáře překvapilo? Splnilo to Tvoje očekávání?
Nejvíce mě překvapila obrovská hromada znalostí a informací, které je potřeba vstřebat. Připomnělo mi to Sokratův citát: „Vím, že nic nevím.“

 

Pracuješ někdy na dálku? Dáváš přednost tomuto druhu flexibility?
V současné době pracuji 3 dny v týdnu v kanceláři a 2 dny v týdnu pracuji z domova a naprosto to miluji.

 

Kde se vidíš za 10 let pokud se budeme bavit o Tvé kariéře?
V prvních pěti letech je mým hlavním cílem nasát co nejvíce znalostí a zkušeností. Poté si představuji, že se vydám na podnikatelskou dráhu a založím si vlastní společnost.